Hoe je eenvoudig zelf een natuurlijke bodylotion kunt maken

by | Feb 7, 2023 | Beauty, Zelf maken

Een bodylotion heeft als hoofddoel om uitdroging van je huid te voorkomen. Bij een goede lotion worden ook je dode huidcellen afgevoerd. In deze blog leggen we je uit hoe zelf bodylotion te maken. Deze niet-vette lotion is gemaakt met alle natuurlijke ingrediënten zoals bijenwas, amandelolie, vitamine E, cacaoboter en water. Het is gemakkelijk om deze lotion te maken en het is beter voor je huid dan commercieel bereide producten. Het is niet gemaakt met parfums of kleurstoffen. In plaats daarvan is het geproduceerd met duurzame ingrediënten die je huid glad en gehydrateerd maken.

 

Zelf bodylotion maken

Zelf bodylotion makenBody butter wordt meestal gemaakt van alleen oliën en boters. Lotion wordt meestal gemaakt met water. Zelfgemaakte versies van lotion moeten worden geëmulgeerd en in de koelkast worden bewaard om bederf te voorkomen. Body butter is veel langer houdbaar.

Lotions en body butter bieden beide twee zeer verschillende soorten hydratatie. Body butter creëert een barrière op de huid die vocht vasthoudt en zorgt voor smering. Lotion behoudt echter het vocht dat al in de huid aanwezig is. Ze hebben weinig olie en bieden geen smering.

Wat het beste voor jou is hangt af van je huidtype. Als je een vette huid hebt, is een boter beter voor je. Als je een droge huid hebt, gebruik dan een bodylotion. Een droge huid heeft niet meer olie nodig, het heeft meer vocht nodig.

 

Bijenwas voor niet-vette lotion

Ingrediënten die nodig zijn voor niet-vette lotion:

  • 2 eetlepels geraspte bijenwas
  • 1/2 kopje zoete amandelolie
  • 2 eetlepels vitamine E-olie
  • 2 Eetlepels Cacaoboter
  • 3/4 kopje water

Tip: je kunt de amandelolie vervangen door olijfolie. Ze hebben vergelijkbare absorptiesnelheden. Alle ingrediënten kun je in je plaatselijke natuurwinkel kopen.

 

Stap 1: ingrediënten smelten

Smelt je bijenwas, amandelolie en cacaoboter in een dubbele grill. Zodra ze zijn gesmolten, voeg je vitamine E toe. Dit is een natuurlijk conserveermiddel en uitstekend geschikt voor het voeden van de huid.

 

Stap 2: mixen

Voeg het water toe in de basis van een blender. Voeg dan langzaam de olie toe, terwijl je alles mengt. Dit doe je omdat het een mengsel is van stoffen die moeilijk mengen, een emulsie.

Je zult zien dat het zich vormt tot een dikke en romige lotion. Giet het in een reservepompfles of in een glazen pot.

Je kunt variëren met de ingrediënten bij het zelf bodylotion maken. Zo kun je de cacaoboter vervangen voor sheaboter. Houd er dan rekening mee dat cacaoboter iets steviger is. Het kan dus nodig zijn om de hoeveelheid bijenwas die je gebruikt te verhogen. Je kunt ook avocado olie gebruiken, de absorptiesnelheid is namelijk vergelijkbaar met die van olijfolie en amandelolie.

 

Hoe bewaar je zelfgemaakte lotion?

Je bewaart het in de koelkast zodat het langer meegaat. Als je het luchtdicht en gekoeld bewaard, dan gaat de zelfgemaakte bodylotion tot 6 maanden mee. Je kunt het niet op het aanrecht laten liggen, anders wordt het binnen een paar dagen of weken slecht. Je weet wanneer het bedorven is, omdat het van kleur zal veranderen en hoogstwaarschijnlijk een vieze geur zal verspreiden. Gooi het weg als je merkt dat het bedorven is.

 

Lees ook eens: