Hoe kun je het beste zelf zeep maken

by | Sep 24, 2022 | Beauty, Zelf maken

Zelf je eigen zeep maken is erg gemakkelijk en heeft tal van voordelen. In dit artikel geven we je een aantal redenen waarom je het zeker een keer zelf moet maken. Ook lees je hoe je dit het beste aan kunt pakken en lees je hoe je zowel zeep uit planten kunt halen als met behulp van gietzeep kunt maken. Na het lezen van deze tekst kun je direct aan de slag en zelf jouw nieuwe favoriet samenstellen.

 

De voordelen van zelf zeep maken

Je eigen zeep maken is makkelijker dan je wellicht denkt. Zo hoef je over slechts weinig ingrediënten te beschikken en weinig spullen aan te schaffen. Daarnaast nog tal van andere voordelen. Zo is het maken van je eigen zeep een stuk beter voor het milieu. Als je het in de winkel koopt is het vaak verpakt in een plastic verpakking. Ook dient de zeep vervoerd te worden en is er tal van brandstof nodig om het van A naar B te krijgen. Door zelf je eigen zeep te maken verminder je daarom jouw co2 voetafdruk enorm. Daarnaast kun je een zeep maken dat volledig vrij is van chemicaliën (zoals parabenen) die het water vervuilen en die schadelijk kunnen zijn voor je huid. Je kunt ook heel eenvoudig shampoo zelf maken.

Het maken van je eigen zeep is ook een stuk goedkoper dan het kopen van kant-en-klare zeep in de winkel. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt, zoals bijvoorbeeld door het toevoegen van luxe ingrediënten. Echter kun je er ook voor kiezen om het zo goedkoop mogelijk te maken en gebruik te maken van enkel natuurlijke (gratis) ingrediënten. Het is beter voor het milieu is en goed voor de portemonnee. En daarnaast ook een erg leuke activiteit en kun je oneindig lang blijven variëren met geuren, kleuren en vormen.

Het is van belang beschermende kleding te dragen. Sommige ingrediënten die je nodig hebt kunnen bijtende stoffen zijn. Draag dus handschoenen en zorg dat je lange kleding aan hebt.

 

Zelf zeep maken recept

Er zijn verschillende manieren waarop je je eigen zeep kunt maken. Zo kun je ervoor kiezen om het geheel natuurlijk te maken uit planten of gietzeep (ofwel glycerinezeep) te kopen dat gemaakt wordt op basis van glycerine en sorbitol.

 

Fruitige sinaasappelzeep met olijfolie

Fruitige sinaasappel zeep zelf maken met olijfolieOnze favoriet is sinaasappel zeep waarbij je olijfolie nodig hebt. We leggen het je uit. Zeep op basis van olijfolie verzorgt niet alleen de huid, maar is ook bijzonder gemakkelijk te maken. Hiervoor heb je nodig:

 • 250 g kwarkzeep
 • 1-2 eetlepels olijfolie
 • Biologische sinaasappel etherische olie
 • als alternatief: bergamot- of citroengrasolie indien nodig, zeepkleur (anders blijft de zeep wit)

 

Klaarmaken:

 • Rasp de kwarkzeep zoals hierboven beschreven en meng het met een beetje warm water (ongeveer een half glas) met de hand tot een massa. De massa mag niet te vast en niet te vloeibaar zijn.
  Voeg de olijfolie en 10 tot 15 druppels van de door u gekozen essentiële olie toe om uw zeep een aangename geur te geven.
 • Meng alles weer door elkaar.
 • Laat het mengsel nu enkele dagen drogen in een vooraf ingevette broodvorm.
 • Je kunt het ook met de hand vormen of uitrollen en vormen uitsnijden.
  Snijd nu de zeep in stukken en laat hem nog een paar dagen rijpen.

 

Natuurlijke zeep uit planten maken

Het belangrijkste ingrediënt voor het maken van je eigen natuurlijke zeep is saponinen. Saponinen is een stof die, zodra het opgelost wordt in water (na schudden), een zeepachtig schuim veroorzaakt en bescherming biedt tegen de groei van bacteriën en schimmels. Je kunt saponinen gebruiken uit planten. Er zijn tal van planten die in Nederland in het wild groeien die het bestandsdeel saponinen bevatten. Voorbeelden van bekende planten met saponinen zijn bijvoorbeeld klimop, viooltjes en zeepkruid wortel.

Er zijn ook verschillende planten, zoals diverse stadsplanten die van nature belangrijke bestandsdelen bevatten, zoals bestandsdelen met een ontstekingsremmende functie, en die geschikt zijn voor het maken van zeep. Ook deze planten kun je gebruiken om te verwerken in jouw natuurlijke zeep. Het is eigenlijk heel gemakkelijk.

 

Gebruik gietzeep

Ook kun je ervoor kiezen om met behulp van kant-en-klare zeep of met een kant-en-klaar zeeppakket. Je hebt een blok zeep (gietzeep) nodig die je daarna moet smelten en te vermengen met jouw gewenste ingrediënten. Voor dit recept dien je te beschikken over de onderstaande producten.

Benodigdheden: 

 • Gietzeep
 • Parfum of essentiële geurolie
 • Een flesje met pompje
 • Eventueel een kleurstof
 • Vormpjes
 • Hittebron en een pan

 

Je kunt oneindig veel recepten uitproberen, zowel met natuurlijke zeep uit planten als met gietzeep, en telkens kiezen voor nieuwe samenstellingen. Probeer jouw favoriete kleuren en geuren en maak keer op keer unieke samenstellingen.

 

Makeup product photo created by freepik - www.freepik.com
Eyelashes photo created by valuavitaly - www.freepik.com