Hoe kun je het beste zelf shampoo maken?

by | Sep 28, 2022 | Beauty, Haar, Zelf maken

Shampoos uit de winkel ruiken vaak heerlijk, zien er luxe uit, en geven met hun boodschappen veel beloftes voor prachtig haar. Maar wat je misschien zou vergeten, is dat er helaas een hoop chemicaliën in de shampoos verstopt zit. Die chemische stoffen kunnen hardnekkig zijn voor je hoofdhuid, en het natuurlijke olie uit je haar verwijderen. Dit met roodheid en een jeukend gevoel als gevolg. Als je een gevoelige hoofdhuid hebt, dan is een natuurlijke shampoo sowieso al een betere keuze. Wil jij je shampoo zelf maken? Dat kan heel eenvoudig, we leggen het je uit in dit artikel.

 

De voordelen van shampoo zelf maken

Laten we beginnen met het doornemen welke voordelen shampoo heeft die je zelf hebt gemaakt.

 

Zelfgemaakte shampoos geven je haar een intensieve verzorging

Bij het maken van een eigen shampoo, weet je zelf wat erin gaat. De ingrediënten zijn verzorgend, omdat je alleen pure middelen gebruikt. Je kunt de shampoo zo afstellen op wat je haar nodig heeft, wat beter uit kan werken dan een shampoo met chemicaliën. Deze shampoos onttrekken teveel olie van je haar, terwijl een natuurlijke shampoo juist deze behoudt. Het gevolg: gezonder en stralender haar.

 

Veilig voor je hoofdhuid

Shampoos die je zelf maakt zijn veilig voor je hoofdhuid, omdat je alleen maar natuurlijke ingrediënten gebruikt. Zeker met een gevoelige hoofdhuid heb je met het gebruik van reguliere shampoos meer kans op droog- en roodheid. Milde producten zijn dan beter, om ergere klachten te voorkomen.

 

Beter voor het milieu

Als je duurzaamheid hoog op je lijstje hebt staan, dan is dit ook een goed argument. Verzorgingsproducten met chemicaliën veroorzaken vervuiling van de omgeving, omdat ze meespoelen met het water en vervolgens niet worden afgebroken. De stoffen stapelen zich hierdoor heb, en dit zorgt op de lange termijn voor meer en meer vervuiling. Bij zelfgemaakte shampoos zijn er alleen maar natuurlijke ingrediënten aanwezig, die dus ook kunnen worden afgebroken.

 

Beter voor je gezondheid

Je lichaam is in staat om stoffen op te nemen, dus ook de chemicaliën die in gefabriceerde shampoos zitten. Als je dat geen fijn idee vindt, dan is het een beter idee om een natuurlijke, zelfgemaakte shampoo te gebruiken. Dan hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke ingrediënten.

 

Zelf shampoo maken: Verschillende recepten die je kunt proberen.

We geven je enkele recepten hoe je je eigen shampoo kunt maken voor verschillen de haartypen.

 

Basisshampoo zelf maken

Basisshampoo zelf makenDeze shampoo is de basis als je geen speciale wensen hebt qua haarverzorging. Je maakt hem met de volgende ingrediënten:

  • 4 gram zeepvlokken (Castilië-zeep of olijfolie zeep)
  • 1/4 liter gekookt water

Je voegt de zeepvlokken toe aan het water, en roert totdat ze opgelost zijn. Nadat het mengsel is afgekoeld, bewaar je het in een fles.

 

Voor glanzend haar

Wanneer je glanzende lokken wilt, dan kun je het beste 1 eetlepel zuiveringszout (baking soda) mengen met 2 eetlepels water. Goed uitspoelen voor het beste resultaat. Wil je nóg meer glans? Spoel dan als een soort van conditioner je haar met wat azijn, voor extra glans en zachtheid.

 

Voor droog haar

Voor het verzorgen van droog haar is het advies om wat een paar eetlepels olijfolie te verdelen over het haar, een douche-cap eroverheen te doen en het 30 minuten in te laten trekken. Daarna kun je je haar uitspoelen, en wassen met de basis zelfgemaakte shampoo. De olien zorgen voor extra volume in je haar en laten de droge haren er weer fris uitzien.

 

Voor extra droog haar

Als je haar extra droog is, bijvoorbeeld door het zwemmen in chloorwater of veel zonlicht, dan kan het wel wat extra verzorging gebruiken. In plaats van de olijfolie over je haar te verdelen, kun je dan beter 1/4 kopje olijfolie aan de basisshampoo toevoegen. Wel extra goed uitspoelen, aangezien olie wat vetter is.

 

Voor vet haar

Soms heb je gebrek aan tijd, en wil je toch je haar een opfrisbeurt geven. Voor een natuurlijke droge shampoo, meng je de volgende ingrediënten samen:

  • 1 eetlepel maïsmeel
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 eetlepel fijngemalen amandelen

Extra tip voor donker haar: voeg 1 eetlepel cacaopoeder toe om het kleurverschil te beperken.

Borstel eerst je haar goed. Wrijf daarna het mengsel in je hoofdhuid, en borstel vervolgens je haar weer goed door. Gebruik deze droge shampoo niet te vaak achter elkaar, dit kan door de samenstelling voor irritatie zorgen.

 

Lees ook eens:

 

Image by jcomp on Freepik
Image by valuavitaly on Freepik