Hoe lang niet zwemmen na tattoo plaatsing?

by | Aug 18, 2022 | Beauty, Zwemmen

Een nieuwe tattoo zetten is leuk en is vaak binnen een aantal uren klaar. Maar het is ook van belang om de plaatsing van je nieuwe tattoo goed te plannen. Er zijn verschillende activiteiten die je een tijd niet kunt uitvoeren met je nieuwe tattoo. Sporten en zwemmen zijn bijvoorbeeld twee zaken waar je op moet letten. Je vraagt je af; hoe lang niet zwemmen na tattoo plaatsing? En op welke zaken moet ik letten? We geven je alle informatie, maar beginnen eerst met een kleine introductie.

Tatoeages worden tegenwoordig vaak voor de sier aangebracht, maar van origine werden tatoeages vaak gezet vanuit religieuze overwegingen. Er zijn verschillende soorten tattoos die je kunt indelen naar vorm of naar inktsoort. Qua vorm heb je de Chicano Tattoo Stijl, die voortkomt uit het eren van de doden in het oude Mexico. De Maori Tattoo stijl stamt uit Nieuw Zeeland, waar traditionele gezichtstattoos gemaakt werden. De Japanse tattoostijl laat zich met name kenmerken door dieren, wezens, bomen en bloemen. De Old School tattoostijl is lange tijd in de mode geweest onder zeelui. Kenmerkend zijn het pin-upmeisje, het anker of een hart.

 

Hoe wordt een tattoo gezet?

Ondanks dat een tattoo over de tijd heen kan vervagen, is het vaak een permanente versiering van de huid op de plek waar jij dat wilt. Het principe van tatoeëren is dat er een kleurverandering van de huid wordt aangebracht in de tweede huidlaag. De eerste huidlaag, de opperhuid, vervangt zich namelijk regelmatig. Voor de tweede huidlaag geldt dit niet. Vanuit dit principe werden tattoos in vroeger tijden ook aangebracht, waarin er nog geen speciale en veilige apparaten waren. Als kleurstof kon houtskool worden gebruikt. Als tatoeëermachine konden bamboestokken met diverse naalden worden gebruikt. In de reguliere tattooshop kun je verwachten dat je gewoon met een veilige machine wordt behandeld, waaraan een naald en een tube bevestigd zit. Deze machine wordt met een voetpedaal bediend, waardoor de naald op en neer beweegt en de inkt een aantal millimeters de huid in gebracht wordt.

 

Mag je zwemmen met een tattoo?

Tips als je gaat zwemmen met een tattooEen tatoeage laten zetten is hoe dan ook een ingreep in een belangrijk orgaan: de huid. In feite is er een beschadiging in de huid aangebracht deze dient te herstellen. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan dat je kunt gaan zweten op de plek van de tattoo of aan dat je daar kunt gaan vervellen. Het is van belang dat de huid zoveel mogelijk ‘bloot ligt’: de huid moet ‘ademen’. Verder is een verzorging van de ‘wond’ van belang. Let erop dat je geen geparfumeerde goederen op de huid smeert omdat dit tot irritatie kan leiden. Zonlicht of de zonnebank is in de eerste weken echt uit den boze: alleen uit de zon blijven is niet genoeg. Een sunblocker van factor 30 is echt het minimum.

Verder is het van belang dat je probeert om het gebied zo droog mogelijk te houden om het herstel te bevorderen. Met alle bovengenoemde maatregelen zal het je vast niet meer verwonderen dat zwemmen ten zeerste wordt afgeraden als je net een tattoo hebt laten zetten. De ingreep in je huid is heftiger dan je denkt en je zou het eventueel kunnen vergelijken met een open wond. Behalve dat je weerstand een flinke opdoffer kan krijgen van mogelijke bacteriën en virussen die zo het lichaam gemakkelijker binnen kunnen komen, loop je ook het risico dat je tattoo beschadigd raakt. De inkt kan – op het moment dat de wond nog niet helemaal genezen is – deels eruit lopen. En dat betekent: een lelijke tatoeage.

 

Tips als je gaat zwemmen met een tattoo

Gezien alle mogelijke schadelijke effecten die hierboven zijn genoemd, zul je je afvragen hoe lang niet zwemmen na een tattoo. Dat is lastig te zeggen, daar dat per persoon verschilt. Van belang is dat je zelf de huid goed nagaat om te kijken of deze op de plek van de tattoo weer helemaal hersteld is.

Voel je korstjes of voelt de huid nog wat gevoelig aan? Dan loop je kans dat de tattoo nog niet helemaal hersteld is. Sommige mensen kunnen weer een duik nemen na enkele weken, maar bij een andere persoon kan het zomaar een volle maand duren. Hoe lang niet zwemmen na tattoo is dus persoonsafhankelijk. Ben je dus een zomerliefhebber die graag tijdens de vakantie een frisse duik in het zwembad neemt, kun je misschien overwegen om de tattoo in de herfst of winter te laten zetten.

De uitdaging om niet te zwemmen en de tattoo niet aan fel zonlicht bloot te stellen is op die manier veel makkelijker aan te gaan. Kies je er toch voor om te gaan zwemmen terwijl je nog twijfelt of je tattoo wel helemaal genezen is, blijven wij het dringende advies geven er echt vanaf te zien. Maar doe je het toch, zorg dan in ieder geval dat de tattoo direct na het zwemmen wordt schoongemaakt en verzorgd.

 

Tattoo artist photo created by fxquadro - www.freepik.com
Sanitary pad photo created by atlascompany - www.freepik.com