Hoe lang niet zwemmen na piercing? We leggen het uit en geven tips!

by | Aug 17, 2022 | Beauty, Zwemmen

Door de eeuwen heen zijn piercings altijd gezet voor lichaamsversierselen in verscheidene culturen. Een piercing is, anders dan men soms denkt, niet het sieraad dat aan het lichaam bevestigd wordt, maar het gaatje dat in de huid geprikt wordt waar het sieraad aan kan worden bevestigd. Je vraagt je af; hoe lang niet zwemmen na piercing? En waar moet je op letten als je gaat zwemmen met een piercing? We leggen het uit in dit artikel.

 

De meest voorkomende piercings: een samenvatting

Laten we eerst even kijken welke soort piercings er allemaal zijn. Dan kunnen we daarna duidelijke tips geven, en of je er mee kunt zwemmen.

Het oor

Piercings zijn er in soorten en maten. De allerbekendste is de oorpiercing, waar het gaatje in het onderste kraakbeen van het oor bevestigd wordt. Het enigste gaatje dat ook bij kinderen kan worden geprikt, zodat een oorbel eventueel mogelijk is. Een helix piercing zit ook in het oor, maar dan aan de bovenkant van het oor. Naast de helix piercing bestaat er ook nog een traguspiercing. Dan wordt de piercing gemaakt in het stukje oor aan de kant van je hoofd waarmee je de opening van het oor kan afsluiten met je vinger (als je dat zou willen).

 

Overige lichaamsdelen

Verder kunnen piercings worden gezet in de neus, de navel, de tong en de lip. Sommige piercings zijn vernoemd naar bepaalde personen: de Madonna-piercing is een piercing op de plaats waar de popster vroeger altijd een moedervlekje tekende.

 

Intiemere lichaamsdelen

Piercings kunnen ook in de intiemere delen van het lichaam worden gezet, zoals de tepel of de geslachtsdelen. Een piercing in het vrouwelijk geslachtsdeel wordt ook wel de Christina-piercing genoemd, vernoemd naar de eerste vrouw die hem kreeg. De mannelijke tegenhanger kan de onberispelijke prins van Monaco tegenwoordig een wel een beetje in verlegenheid brengen, want de eikelpiercing wordt ook wel de Prins Albert-piercing genoemd. In werkelijkheid is de eikelpiercing vernoemd naar de Prins Albert – de man van koningin Victoria – van de 19e eeuw. Die zou naar verluidt een zodanig groot lid hebben gehad, dat er altijd een bobbel in zijn broek te zien was. Daarom heeft hij een eikelpiercing laten zetten, zodat hij het lid aan de binnenkant van zijn broek zo kon ‘ophangen’ dat het minder zichtbaar was, zo wil de legende.

In ieder geval bestaan er heel wat piercings: van de traditionele oorbellen tot piercings midden in de erogene zones.

 

Mag je zwemmen met een piercing?

Mag je zwemmen met een piercingEen piercing kan heel mooi zijn, maar het is wel heel belangrijk dat je goed nadenkt over de consequenties van een piercing. Meestal mogen piercings niet worden gezet bij kinderen jonger dan 16 jaar. Ook moet het qua gezondheid verantwoord zijn. Als je zwanger bent, kun je beter even wachten. Diabetes, hemofilie, een huidziekte, hart- en vaatziekten of een immuunstoornis zijn redenen om van het zetten van een piercing af te zien. Dat geldt ook als je een metaalallergie hebt. Op plekken waar je plastische chirurgie hebt gehad, is een piercing ook af te raden.

 

Voorbereiding piercing laten zetten

Ook raden wij aan goed een afweging te maken over waar je je piercing wilt laten zetten. Zeker in de Randstad zijn er veel shops te vinden die piercings zetten en er zijn betere en slechtere te vinden. Van belang is dat je goed kunt nagaan waar de piercing gezet gaat worden en dat alles goed gedesinfecteerd wordt. Alcohol of drugs mag je 24 uur voor aanvang absoluut niet gebruiken, omdat dit de kans op bloedingen verhoogt. Bekijk ook eens deze site over veilig piercen.

 

Hoe lang niet zwemmen na piercing?

Daarna volgt het onderhoud. Er is een wondje ontstaan en dat wondje moet helen. Het is goed mogelijk dat er nog wat pus of bloed uit het gaatje komt in de weken erna. Dit is normaal. Het is van belang het gebied rond de piercing zo neutraal en schoon mogelijk te houden, om een goede wondgenezing te bespoedigen. Dit betekent dus bij voorkeur geen zeep of shampoo, omdat dit irritatie kan opwekken.

De vraag hoe lang niet zwemmen na piercing nodig blijft voor een goede wondgenezing is anderhalve maand tot twee maanden. Het is net als de zonnebank of het nemen van een bad sterk af te raden om te gaan zwemmen als een piercing net gezet is. Afvalstoffen en vocht kunnen beiden – onafhankelijk van elkaar – ontstekingen veroorzaken. Wil je tijdens de zomer kunnen zwemmen, is het dus raadzaam de piercing niet in mei te laten zetten.

 

Tips als je gaat zwemmen met een piercing

Als je op een gegeven moment weer kunt zwemmen, raden wij altijd aan de piercing na het zwemmen goed schoon te spoelen. Hiervoor bestaat speciale piercingzeep. Voor tattoos en zwemmen hebben we ook een mooi artikel geschreven.

 

Lees ook eens over:

 

 

Erotic woman photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com