Loont het om haargroei vitamines te kopen voor mooier haar?

by | Feb 2, 2023 | Beauty, Haar

Wil je de vraag weten die ons als beauty blog het vaakst gesteld wordt? Of haargroei vitaminen en die hippe haargummies écht werken bij haaruitval of dunner wordend haar. Serieus, als we in onze mailbox géén vragen krijgen over haarsupplementen, dan krijgen we anders wel een advertentie over haargummies.

Hoog tijd voor antwoorden dus, die we kregen van de grootste webshop op dit gebied: Vitamines.com. De website van Vitamines.com heeft de meest complete voorraad vitamine supplementen, waardoor je daar supermakkelijk jouw ideale haargroei vitamine kopen of vinden kunt.

Hoe werken vitamines voor haargroei?

Dat wat kan het eigenlijk voor kwaad om een paar vitamines voor je haar te nemen? Wat is het ergste dat er kan gebeuren met die onschuldig uitziende haarvitaminen? Wij gingen uitzoeken of haarvitaminen je haar daadwerkelijk sneller laten groeien of helpen bij haaruitval.

Gewoonlijk zitten haargroei vitaminen, gummies en supplementen vol met een mix van haarvriendelijke ingrediënten zoals biotine, foliumzuur, vitamine D, A, C en E, en omega’s, die allemaal zouden samenwerken om je haar langer, gezonder, glanzender en sterker te maken bij voortdurend gebruik.

Vitamine onderzoek

Veel van de studies die je vindt ter ondersteuning van haar supplementen worden eigenlijk gefinancierd door de merken zelf. De literatuur is bestwel summier en de meeste artsen zijn het erover eens dat supplementen niet erg indrukwekkend zijn. Maar als je vastbesloten bent om haargummies, pillen, supplementen en vitaminen te kopen?

Ook al zijn vitamines op zich absoluut noodzakelijk en goed voor je haar, ze doen niet veel als je lichaam er al een voorraad van heeft – wat het waarschijnlijk al heeft. De meeste mensen krijgen alle vitaminen die ze nodig hebben voor hun haargroei alleen al uit hun voeding.

Welke bijwerkingen hebben haargroei vitamines?

Maar wat kan het voor kwaad om vitaminen en supplementen voor haargroei te nemen, je kunt ze ook voor de zekerheid nemen, toch? Maar helaas is dat niet hoe vitamines werken in een gezond mensenlichaam. Zelfs als je driemaal zoveel vitaminen zou binnenkrijgen als je lichaam nodig heeft (eh, niet dus), zal je nog steeds niet driemaal, of zelfs dubbel, de vruchten plukken van je haargroei.

Waarom? Omdat je lichaam alleen de vitamines bewaart die het nodig heeft en de rest afvoert. Het is zoiets als water gieten in een glas dat al 100 procent vol is. Dus tenzij je werkelijk enkele belangrijke voedingsstoffen mist – dat wil zeggen, je hebt een vitaminetekort – plas je de overtollige vitamines meestal vrij snel na inname weer uit.

Kan een vitamine tekort haaruitval veroorzaken?

Een heleboel dingen kunnen haaruitval veroorzaken. Er lopen veel vrouwen rond die een tekort hebben en zich dat niet realiseren, door een dieet, slechte voeding of intense stress. En als je super gestrest bent of niet genoeg eet, zal je lichaam eerst je haargroei stilleggen en voedingsstoffen en energie omleiden naar de organen die het het meest nodig hebben, waardoor er een vitamine tekort ontstaat.

En als je ooit een ernstige aanval van fysieke of emotionele stress hebt meegemaakt – denk maar eens aan covid – heb je misschien gemerkt dat je haar een paar maanden daarna plotseling uitvalt. Dat is een vertraagde reactie op de stress of het dieet die meestal drie maanden later optreedt.

Helpen vitamines bij haargroei?

Er zijn enkele onderzoeken en anekdotisch bewijs dat het idee ondersteunt dat een laag vitamine D-niveau de haargroei kan belemmeren, en veel mensen hebben de neiging om een laag vitamine D-niveau te hebben, zelfs als ze verder gezond zijn.

En hetzelfde geldt voor een laag ijzergehalte. Veel artsen zien goede resultaten door bepaalde patiënten ijzer supplementen en vitamine D-supplementen voor te schrijven, hoewel je altijd met je arts overlegt voordat je iets neemt.

Geen vitamine tekort en toch vitamines kopen?

Als je geen vitamine tekort hebt (wat alleen een arts je kan vertellen) maar toch langer, gezonder en sterker haar wilt, dan heeft vitamines kopen voor jou misschien geen effect. Je kunt het natuurlijk wél specifieke haargroei vitaminen kopen om te zien of ze in jouw situatie wél werken.

 

Lees ook eens: