Kun je zwemmen met een menstruatiecup? En waar op te letten?

by | Aug 19, 2022 | Beauty, Zwemmen

Wanneer de warme dagen deel beginnen uit te maken van ons dagelijks leven, komt ook het verlangen om naar het strand te gaan of een duik in het zwembad te nemen. Dan rijzen er twijfels over hoe men ook tijdens de menstruatieperiode van deze momenten kan genieten. Dit is een van de belangrijkste twijfels van vrouwen. Hoewel het mogelijk is om te zwemmen tijdens de menstruatie, is het belangrijk om te onthouden dat dit toch een enigszins delicate periode is, zodat we enige voorzichtigheid in acht moeten nemen. Kun je bijvoorbeeld zwemmen met menstruatiecup? En waar moet je op letten? Bekijk hieronder enkele waardevolle tips, zodat je zonder zorgen van het zwemmen kunt genieten!

 

Mag een menstruerende vrouw zwemmen?

Het antwoord is JA! Je kunt zeker gaan zwemmen tijdens je menstruatie zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je bloedsporen in het zwembad achterlaat.

Met het gebruik van een menstruatiecup is de kans op het lekken van menstruatiebloed zeer klein, maar als dat toch gebeurt, weet dan dat alle zwembaden bedekt zijn met chloor om mensen te beschermen tegen het verspreiden van ziekten door lichaamsvloeistoffen, zoals zweet en urine. Wel wordt het zwemmen met een inlegkruisje afgeraden.

 

Zwemmen met menstruatiecup: is het mogelijk om bloedsporen achter te laten in het water?

Wanneer je in een zwembad stapt of een duik in zee neemt, kan de druk van het water de stroming tijdelijk stoppen. De enige keer dat de waterdruk iets daalt, is als je een plotselinge beweging maakt.

Maar zelfs dan zal slechts een kleine hoeveelheid bloed vrijkomen en het zal waarschijnlijk niet zichtbaar zijn omdat het water het zal verdunnen.

Als je het zwembad verlaat, verandert de druk weer en begint je menstruatie weer normaal te stromen, dus het gebruik van een menstruatiecup tijdens het zwemmen voorkomt lekken als je uit het zwembad of de zee komt!

 

Is er gevaar voor mijn gezondheid als ik zwem tijdens mijn menstruatie?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat een vrouw gezondheidsproblemen krijgt als ze zwemt tijdens haar menstruatieperiode. Veel voorkomende klachten bij zwemmen in besmet water zijn huidinfecties en maagkwalen (als je het water inslikt). In sommige gevallen kan het chloor in zwembaden de intieme zone irriteren, waardoor deze vatbaarder wordt voor het ontwikkelen van een infectie.

Als dit gebeurt, maak je dan geen zorgen, maar douche je onmiddellijk nadat je uit het zwembad bent gekomen en blijf niet te lang in je natte zwemkleding. En als je na het zwemmen ongewone jeuk of vaginale afscheiding opmerkt, is het raadzaam een arts te raadplegen.

 

Hoe voorkom je urineverlies tijdens de menstruatie?

Wanneer moet ik zwemmen vermijden tijdens mijn menstruatieMenstruatie is een normaal proces voor alle gezonde vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dus, als je nog steeds bang bent voor situaties zoals ongewenst doorlekken, kunt je een donkerkleurig zwempak dragen of kiezen voor menstruatie ondergoed.

Kun je zwemmen met een menstruatiecup om te voorkomen dat er bloed weglekt als je zwemt. Desgewenst kunt je een vriend vragen je op lekkages te attenderen of een snelle gang naar het toilet te maken om het te controleren. Op die manier kunt je zich ontspannen en genieten in het water.

 

Wanneer moet ik zwemmen vermijden tijdens mijn menstruatie?

Het wordt aanbevolen niet te zwemmen tijdens jouw menstruatieperiode als je onlangs een chirurgische ingreep hebt ondergaan of als je een zeer hevige menstruatie stroom hebt. Bovendien kunt je beter niet zwemmen als je pas bent bevallen, binnen enkele weken, of nog bloedt na een miskraam.

Het komt erop neer dat je veilig kunt zwemmen tijdens de menstruatie en dat het zelfs de ongemakken kan helpen verminderen die tijdens deze periode vaak voorkomen.

 

Veilige en doeltreffende opties voor gebruik tijdens de menstruatie

Er zijn veel veilige en effectieve opties om lekken te voorkomen als je in het water bent tijdens de menstruatie. Daaronder is de menstruatiecup. Dit is een apparaatje dat dient om bloed op te vangen tijdens de menstruatie. Het is een soort siliconen cup die zich aanpast aan het lichaam van de vrouw, waardoor het gebruik van gewone absorberende middelen overbodig wordt.

De menstruatiecup kwam naar voren als een economisch en duurzaam alternatief, omdat hij herbruikbaar is, terwijl het uitwendige absorberende middel wegwerpbaar is en er tientallen jaren over doet om in de natuur te worden afgebroken. Het wordt over het algemeen veiliger geacht dan andere methoden. Bovendien wordt er meer bloed mee verzameld dan met andere traditionele methoden.

Kun je zwemmen met een menstruatiecup om jouw veiligheid tijdens lichamelijke activiteit te vergroten en je in staat te stellen alle bewegingen zonder beperkingen uit te voeren. Het is de moeite waard in deze oplossing te investeren!

 

Lees ook eens:

 

 

 

Menstrual cup photo created by user18526052 - www.freepik.com
Menstrual cup photo created by user18526052 - www.freepik.com