Mag ik zwemmen met een inlegkruisje?

by | Aug 19, 2022 | Beauty, Zwemmen

Ga je op vakantie en word je precies op dat moment ongesteld? Of heb je een dagje sauna gepland met vriendinnen en wil je dit niet cancelen vanwege jouw menstruatie? Dit is ook niet nodig, aangezien er genoeg producten zijn die je kan gebruiken als je wilt gaan zwemmen tijdens jouw ongesteldheid. Lees snel verder als jij je afvraagt of je mag zwemmen met een inlegkruisje, en waar je eventueel nog op moet letten tijdens je menstruatie.

 

Mag je zwemmen met een inlegkruisje?

Om meteen antwoord te geven op de vraag of je het water in kan gaan met een inlegkruisje: nee. Een inlegkruisje of maandverband is zo gemaakt dat het bloed opneemt als je het gebruikt tijdens je maandelijkse menstruatie. Op het moment dat je ermee gaat zwemmen, zal het zich volzuigen met water. Naast het feit dat het zijn werk dan niet meer doet is het ook niet hygiënisch. Daarnaast werkt de plakstrip waarmee het in je onderbroek of zwembroekje vastzit mind goed, waardoor je de kans loopt dat het niet blijft zitten.

 

Stoppen met bloeden

Er wordt gezegd dat je stopt met bloeden zodra je in het water ligt. Dit is echte een fabeltje, al zal je niet heel snel bloed tegenkomen in het water. Het gebruik van een menstruatie product kan voorkomen dat er bloed in het zwembad of de zee terecht komt. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je ongesteld wordt op het moment dat je aan het zwemmen bent. Gelukkig is de hoeveelheid bloed op het begin zo klein waardoor het verdund raakt in het water en waardoor je het niet snel zal merken. Tevens wordt er in een zwembad chemicaliën gebruikt om ziekteverwekkers in lichaamsvloeistoffen te doden. Dit geldt ook voor bloed.

 

Tips als je gaat zwemmen met een inlegkruisje

Tips als je gaat zwemmen met een inlegkruisjeZwemmen terwijl je een inlegkruisje draagt is misschien geen goed idee, al zijn er wel andere opties:

Tampon

Een veelgebruikt product om te gebruiken tijdens de menstruatie is een tampon. Je draagt het inwendig en door het touwtje die eraan vastzit kan je het er weer gemakkelijk uitkrijgen. Zwemmen met een tampon kan prima, aangezien het bloed al in jouw vagina wordt geabsorbeerd. Hierdoor hoef je dus niet bang zijn dat je gaat lekken.

 

Menstruatiecup

Dit flexibele bekertje draag je wederom inwendig en het vangt bloed op in plaats van dat het bloed absorbeert. Er zijn twee soorten menstruatiecups: voor eenmalig gebruik of herbruikbare cups. Tijdens het zwemmen kan het ook gedragen worden. Wel bestaat de kans dat er af en toe wat water in komt, waardoor het sneller vol zit.

 

Sponsje

Deze zachte en flexibele sponstampon is gemaakt van absorberend schuim en draag je inwendig op het moment dat je ongesteld bent. Het is bijna hetzelfde als een tampon, alleen zit er geen touwtje aan vast. Het sponsje is goed geschikt om mee te gaan zwemmen.

 

Menstruatieslips

Er is speciaal ondergoed op de markt waarbij je geen tampon, inlegkruisje of ander product hoeft te gebruiken. Het ondergoed is namelijk zo gemaakt dat het kruisje vochtabsorberend is, wat dus ideaal is tijdens de menstruatie. Leveranciers hiervan hebben ook soortgelijke badmode in de collectie. Perfect dus om te dragen als je wilt gaan zwemmen.

 

Alternatieve sport

Je kan er ook voor kiezen om tijdens jouw menstruatie niet te gaan zwemmen maar een andere sport te beoefenen. Als jij je inspant, zal jouw lichaam endorfine aanmaken. Dit heeft als gevolg dat je minder pijn zal ervaren en dat jij je fijner voelt. Laat het sporten dus zeker niet achterwege vanwege de menstruatie. Luister wel altijd goed naar jouw lichaam, zeker ook tijdens de menstruatie. Zo zijn er nog meer dingen om op te letten als je ongesteld bent en gaat sporten. Doe een intensieve workout aan het begin van de cyclus en neem meer rust tijdens het tweede gedeelte van de cyclus.

 

Lees ook eens:

 

 

 

Menstruation photo created by freepik - www.freepik.com
Period photo created by freepik - www.freepik.com