Gras- en roestvlekken: DIY vlekken uit kleding halen

by | Mar 9, 2023 | Beauty, Kleding

Er zijn vlekken die erg moeilijk zijn om uit je kleding te krijgen. Bijvoorbeeld na het tuinieren, of je kent het wel, je kids komen thuis en de kleding is viezer dan vies. We geven je in dit artikel uitleg hoe je het beste de meest hardnekkige vlekken uit je kleding kunt halen. Van gras- tot roesvlekken je kunt het uit je kleding krijgen.

 

Grasvlekken

Als je lang knielt in het gras, krijg je een hardnekkige groene vlek. Om grasvlekken te verwijderen heb je het volgende nodig:

 • Koud water
 • Wasmiddel
 • Ontsmettingsalcohol (optioneel)
 • Haarlak (optioneel)

Begin met het verwijderen van grasvlekken door je kledingstuk 15 minuten in koud water te laten weken. Het koude water verzacht de vlek en maakt het gemakkelijker om op te verwijderen. Zorg ervoor dat je water koud is. Warm water zorgt ervoor dat de vlek alleen maar dieper in je kleding trekt.

Gebruik na 15 minuten je handen om wasmiddel rechtstreeks op je vlek te wrijven. Je kunt hiervoor vloeibaar wasmiddel gebruiken, maar poederwasmiddel is vooral effectief bij het verwijderen van hardnekkige vlekken buitenshuis. Nadat je je wasmiddel voldoende in de vlek hebt gewreven, was je je item dan zoals je normaal zou doen.

 

Ontsmettingsalcohol

Als je vlek na het wassen niet helemaal is verwijderd, kun je het proces te herhalen. Anders kun je ontsmettingsalcohol of haarlak op je vlek te gebruiken. De alcohol in deze producten breekt de groene pigmenten in grasvlekken af.

Als je ontsmettingsalcohol gebruikt, dep dan een kleine hoeveelheid op een schone doek en spons deze voorzichtig over de vlek. Als je ziet dat de kleur lichter wordt, spoel je jouw kledingstuk uit met koud water. Vervolgens ga je verder met het gebruikelijke verwijderingsproces.

 

Haarlak

Om haarlak te gebruiken, spuit je een ruime hoeveelheid over de vlek en wacht tot deze volledig droog is.Om haarlak te gebruiken, spuit je een ruime hoeveelheid over de vlek en wacht tot deze volledig droog is. Als het eenmaal is opgedroogd, gebruik je een zachte borstel, zoals een tandenborstel, om de vlek te schrobben. Wanneer je merkt dat de kleur begint te vervagen, spoel je de haarlak uit met koud water.

 

Modder

Als het om tuinieren gaat, is modder onvermijdelijk. Gelukkig zijn moddervlekken eenvoudig te verwijderen. Om moddervlekken te verwijderen heb je het volgende nodig:

 • Botermes of -lepel
 • Borstel met zachte haren
 • Vloeibare zeep

Voordat je met het verwijderingsproces begint, moet je eerst controleren of de modder volledig droog is. Probeer geen natte of vochtige modder te verwijderen, want de vlek zal zich alleen maar verspreiden.

Als de modder is opgedroogd, gebruik je een botermes of -lepel om voorzichtig zoveel mogelijk modder te verwijderen. Wees voorzichtig wanneer je dit doet, want je wilt geen scheuren in jouw kleding veroorzaken.

 

Zachte borstel

Gebruik dan een zachte borstel, zoals een tandenborstel, om zachtjes over je vlek te wrijven. Dit zal helpen om de modder die in je kleding zit los te maken. Nadat je de vlek hebt uitgeborsteld, giet je afwasmiddel over de vlek en wrijf je het met je vingers in. Zorg ervoor dat de zeep de vlek volledig bedekt en goed inwerkt.

Voeg een kleine hoeveelheid water toe aan je zeep en gebruik je zachte borstel om eroverheen te wrijven. Maak een ronddraaiende beweging en borstel je item om ervoor te zorgen dat je de zeep goed inwerkt. Pas op dat je niet te hard wrijft, omdat dit je kledingstuk kan beschadigen. Herhaal deze stappen zo vaak als nodig is om de vlek lichter van kleur te maken.

Als je er zeker van bent dat de vlek lichter van kleur is geworden, was je je kledingstuk dan zoals je gewend bent.

 

Roest

Roest ontstaat wanneer ijzer gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan zuurstof en vocht. Het is niet ongebruikelijk om roest aan te treffen op tuinmeubelen, plantenpotten of tuingereedschap. Om roestvlekken te verwijderen heb je het volgende nodig:

 • Een schone doek
 • Tafel zout
 • Citroensap
 • Crème van wijnsteen (optioneel)
 • Zuiveringszout (optioneel)
 • Waterstofperoxide (optioneel)

Wanneer er een roestvlek ontstaat, is het eerste wat je moet doen de vlek voorbehandelen. Er zijn verschillende manieren waarop je een vlek kunt voorbehandelen. De eerste is het gebruik van keukenzout en citroensap. Begin met zout direct op je roestvlek te strooien. Zorg ervoor dat de hele vlek bedekt is met het zout.

Knijp vervolgens een royale hoeveelheid vers citroensap over het zout. Leg tot slot je kledingstuk op een vlakke ondergrond, in direct zonlicht. De zonnestralen helpen de chemische reactie van het zout en het citroensap te versnellen.

Een alternatieve voorbehandeling is het maken van een pasta van room van wijnsteen, zuiveringszout en waterstofperoxide. Om deze pasta te maken, combineer je een theelepel wijnsteen, een theelepel zuiveringszout en een paar druppels waterstofperoxide. Roer de ingrediënten door elkaar tot er een pasta ontstaat. Dit breng je rechtstreeks op de vlek aan en zorg je ervoor dat het de hele vlek bedekt. Laat je pasta 30 minuten intrekken voordat je hem grondig uit je kledingstuk spoelt.

Nadat je je roestvlek hebt voorbehandeld met een van deze twee methoden, was je je item.

 

Stuifmeelvlekken

Bloemen zijn een mooie aanvulling op elke tuin, maar hun stuifmeel kan gemakkelijk vlekken op kleding veroorzaken.

Om pollenvlekken te verwijderen heb je het volgende nodig:

 • Afplakband
 • Vlekverwijderaar voor wasgoed
 • Wasmiddel
 • Koud water

Om te beginnen met het verwijderen van een pollenvlek, schud je eerst alle achtergebleven pollen eraf. Zorg ervoor dat je dit buiten doet en houd het bevlekte gebied met de voorkant naar beneden. Je wilt niet het risico lopen dat het stuifmeel andere kleding bevlekt.

Nadat je achtergebleven stuifmeel hebt verwijderd, neem je een lange strook afplaktape en wikkel je deze om je vingers. Dit met de plakkerige kant naar buiten. Druk jouw met tape bedekte vingers voorzichtig op de pollenvlek en trek ze terug.

Terwijl je jouw vingers optilt, blijft het stuifmeel aan de tape plakken en wordt het van je kleding verwijderd. Daarna houd je jouw bevlekte item onder een koud stromende kraan om de vlek weg te spoelen. Als je zoveel mogelijk van de vlek hebt verwijderd, week je de vlek nog eens 30 minuten in koud water.

Bedek vervolgens de vlek met een vlekverwijderaar naar keuze. Dit is de laatste stap voor het wassen en de vlekverwijderaar zal alle hardnekkige pollendeeltjes losmaken. Laat de vlekverwijderaar 10 minuten in de vezels van je kleding trekken voordat je je kledingstuk wast.

 

Lees ook eens:

Image by Freepik