De voordelen van zelf je eigen conditioner maken + recept

by | Nov 10, 2022 | Beauty, Zelf maken

Het gebruiken van conditioner zorgt ervoor dat de pH van het haar wordt gebalanceerd. Ook worden er oliën toegevoegd aan de conditioner, die het haar verzorgen en een mooie glans geven en je haar meer volume geven nadat het gewassen is. Wanneer je je haar niet wilt behandelen met chemische ingrediënten die in normale conditioner zitten, kun je ervoor kiezen om je eigen conditioner te maken. Zo zul je geen conditioner in de winkel meer hoeven te kopen, waardoor het je geld bespaart op de lange termijn. Vaak heb je namelijk de meeste ingrediënten al in huis.

 

De voordelen van zelf conditioner maken

Wanneer je je eigen conditioner maakt, kies je zelf welke ingrediënten je gebruikt. Dit is een voordeel, omdat je dan geen ingrediënten gebruikt die schadelijk zijn voor je haar. Soms zitten er in normale conditioners die je in de winkel kunt kopen schadelijke stoffen verwerkt. Deze stoffen hebben een negatieve werking op de gezondheid van het haar.

Een ander voordeel van het gebruiken van natuurlijke ingrediënten in zelfgemaakte conditioner is dat het beter is voor het milieu. In sommige producten die je in de winkel koopt zijn petrochemicaliën toegevoegd, die niet alleen slecht zijn voor je gezondheid maar ook voor het milieu. Zo draag je ook nog eens wat bij aan het milieu.

In gekochte conditioners zitten vaak siliconen en sulfaten verwerkt. Dit zijn twee chemische verbindingen die een uitdrogende en irriterende werking kunnen hebben op het haar. Sulfaten verwijderen de natuurlijke oliën van het haar. Daarnaast zorgen siliconen ervoor dat de haarvezel in een transparante film wordt gewikkeld. Zo wordt het haar verstikt. Bij zelfgemaakte conditioners daarentegen zal dit niet het geval zijn, omdat hier geen siliconen en sulfaten in zijn verwerkt. Hier zullen vooral voedzame ingrediënten in zitten die hydraterend werken. Het zal een positieve werking hebben op je haar doordat het de soepelheid en glans verbetert.

Nog een voordeel van het gebruiken van zelfgemaakte conditioner is dat het uitdroging tegengaat. Bepaalde ingrediënten die in conditioner zitten hebben een hydraterende werking op het haar. Voorbeelden hiervan zijn jojoba olie, kokosolie en broccoli olie. Er zijn natuurlijk nog veel meer ingrediënten om te gebruiken. Jojoba olie is een olie die vet haar in evenwicht brengt. Op deze manier kun je roos bestrijden. Bovendien voedt en revitaliseert het boos, dof en uitgedroogd haar. De hydraterende werking zorgt voor een mooie glanzende haarbos. Kokosolie heeft vergelijkbare positieve effecten op het haar, maar maakt in het bijzonder de haarvezel glad om kroes te voorkomen. Ook kunnen gespleten haarpunten worden voorkomen. Broccoli olie draagt bij aan het versterken en glad maken van het haar, zodat het gaat glanzen. Hierdoor is het perfect om te gebruiken bij uitgedroogd en beschadigd haar.

 

Recept om je eigen conditioner te maken

Als je je eigen conditioner wilt maken, zijn er veel recepten om dit te doen. Op deze site kun je verschillende voorbeelden van recepten vinden, zodat je eenvoudig aan de slag kunt gaan. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een recept op basis van avocado. Het recept is volledig natuurlijk, waardoor het extra voedzaam is voor het haar. Daarnaast is het een diep reinigende conditioner om roos tegen te gaan.

Eén rijpe avocado kun je goed gebruiken om een conditioner voor je haar te maken

De ingrediënten:

 • Eén rijpe avocado
 • Drie theelepels honing
 • Eén eetlepel kokosolie
 • Eén theelepel citroensap (het beste is als het sap vers geperst is)

 

Hoe je stap voor stap de conditioner maakt:

 1. Verzamel alle hierboven genoemde ingrediënten bij elkaar. Vervolgens prak je de rijpe avocado. Je voegt drie theelepels honing toe en de kokosolie.
  2. Neem een citroen en pers het sap eruit. Het is ook mogelijk om citroensap te gebruiken die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt, maar vers citroensap werkt het beste.
  3. Als je alle ingrediënten in het bakje hebt gedaan, meng je het tot een gladde substantie.
  4. Hierna kun je de conditioner gebruiken. Breng het aan op het haar. Als je wat over hebt van de conditioner kun je het in een glazen potje bewaren voor een paar dagen. Bewaar het potje op een koele plek, dan zal de conditioner het langst houdbaar blijven.

 

Lees ook eens: