Zelf je eigen handcrème maken? We leggen het je uit!

by | Sep 29, 2022 | Beauty, Zelf maken

Een handcrème komt van pas bij het hydrateren van je handen en droge handen tegen te gaan. Je kunt namelijk droge handen krijgen van de kou in de winter of van veel in de buitenlucht zijn. Het is mogelijk om een handcrème in de winkel te kopen, maar je zou het ook zelf kunnen maken. Dit is een meer zelfvoorzienende manier van verzorgingsproducten verkrijgen. De verzorgingsproducten die in de winkel te verkrijgen zijn, bevatten veel chemicaliën en dat kan schadelijk zijn voor je handen. Je handcrème zelf maken is natuurlijker, waardoor het beter is voor je huid. Je kunt ook heel eenvoudig je eigen nachtcreme maken.

 

De voordelen van je eigen handcrème maken

Het gebruiken van handcrème brengt vele voordelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat je handen beter gehydrateerd zijn, de gezondheid van je handen verbetert en er minder snel ontstekingen in je hand ontstaan.

Door je eigen handcrème te maken, weet je welke ingrediënten er gebruikt zijn en of ze goed zijn voor je huid of niet. Het ontbreken van slechte of schadelijke ingrediënten in je handcrème, maakt dat je beter voor je huid zorgt. Niet alleen kun je zelf handcrème maken, maar andere producten als lippenbalsem, tandpasta of bodylotion kun je ook eenvoudig zelf samenstellen. Vaak bevatten deze producten dezelfde ingrediënten als die van handcrème, zodat je niet al teveel ingrediënten hoeft aan te schaffen om de producten te maken.

Daarnaast is het op de lange termijn goedkoper om zelf handcrème te maken. Dit komt doordat je als je begint wat producten moet aanschaffen zoals ingrediënten en potjes om de handcrème in te doen, maar deze gaan erg lang mee. Zo ben je uiteindelijk meer zelfvoorzienend.

 

Een recept voor handcrème

Natuurlijk zijn er veel manieren om je eigen handcrème te maken. Hieronder staat een voorbeeld van wat je zou kunnen maken. Als je zelf handcrème wilt gaan maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Eén vierde kopje sheabutter of cacaoboter
  • Eén achtste kopje amandelolie, kokosolie of olijfolie
  • Eén eetlepel bijenwas
  • Een paar druppels etherische olie (je kunt er zoveel druppels etherische olie in doen als je wilt, maar het is aan te raden om er maximaal 20 druppels in te doen).

 

Recept: Stap voor stap je eigen handcrème maken

  1. Stap voor stap je eigen handcrème maken receptWanneer je de ingrediënten bij elkaar hebt verzameld, is het van belang om de ingrediënten in de juiste hoeveelheden klaar te zetten. Vervolgens voeg je alle hierboven genoemde ingrediënten bij elkaar in een pannetje. Gebruik bijvoorbeeld een steelpannetje. Let op, voeg alleen nog niet de etherische olie toe! De etherische olie moet pas op het einde toegevoegd worden.

 

  1. Zet het pannetje op een laag vuur en laat de ingrediënten samensmelten. Het is ook mogelijk om dit in de magnetron, oven, op het vuur of bij de kachel te doen. Het enige wat hierbij van belang is, is dat je het mengsel niet laat aanbranden en het geleidelijk doet. Op deze manier zullen de goede eigenschappen verloren gaan. Het is beter om het in een pan met water op te warmen, zodat het niet zo snel aanbrandt.

 

  1. Vervolgens laat je het mengsel in het pannetje afkoelen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. De tijd dat het moet afkoelen hangt af van hoe warm de omgeving is en hoe warm het is opgewarmd. Check na 15 minuten of het mengsel genoeg is afgekoeld door even met je vinger erin te voelen.

 

  1. De laatste stap die je gaat nemen is het toevoegen van de etherische olie. Voeg de olie naar behoefte toe en roer het goed met het mengsel. Daarna is de handcrème klaar en kun je het gebruiken. Om de handcrème langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om het in een glazen potje te doen. Het is mogelijk om de handcrème voor drie maanden te bewaren op een koele plek. Op deze manier zullen de ingrediënten de positieve werking niet verliezen.

Er zijn nog veel meer recepten om je eigen handcrème te maken, zodat je kunt afwisselen en uitproberen. Op deze site vind je een aantal voorbeelden. Er wordt in de recepten ook alleen maar gebruik gemaakt van voedzame ingrediënten, zodat je je handen goed kunt verzorgen.

 

Lees ook eens:

 

Image by jcomp on Freepik
Image by jcomp on Freepik