Hoe vaak kun je eigenlijk scrubben? We geven advies per huidtype

by | Dec 8, 2022 | Beauty

Je huid krijgt veel te verduren. Elke dag wordt je huid blootgesteld aan ziektekiemen, bacteriën, vuil en roet. Je lichaam exfoliëren met een bodyscrub kan helpen om je huid op te fleuren. Een bodyscrub is een mechanische exfoliant. Het kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en bacteriën van de bovenste huidlaag door zacht schurende ingrediënten zoals zout, suiker of koffie te gebruiken. Hoe vaak kun je echter scrubben? In deze blog gaan we hierop in.

 

Celvernieuwing stimuleren

Het exfoliëren van je huid kan helpen de celvernieuwing te stimuleren. Dit kan resulteren in een helderdere, gladdere huid. Hoewel afschilfering cruciaal is voor de gezondheid van je huid, zijn de gezonde oliën op je huid dat ook. Ja, een overvloed aan olie kan je poriën verstoppen en acne veroorzaken. Maar als de huid wordt ontdaan van haar oliën, wordt ze droog en kan ze meer olie produceren om de effecten tegen te gaan.

 

Hoe bodyscrub te gebruiken

Celvernieuwing stimuleren door te scrubbenLaten we het eerst hebben over het juiste gebruik van bodyscrubs. Je denkt wellicht aan gewoon jouw lichaam wassen, maar bepaalde technieken kunnen je helpen betere resultaten te behalen.

 

Huid afspoelen

Begin met het spoelen van je huid met lauw water. Je kunt scrubben onder de douche of in bad.

  • Doe een kleine hoeveelheid scrub in je hand
  • Wrijf zachtjes over de huid
  • Neem je favoriete scrub en wrijf het in een cirkelvormige beweging over je lichaam. Ga langzaam, want je wilt je huid niet beschadigen. Vergeet niet dat de scrub exfoliërende ingrediënten bevat, dus wees voorzichtig. Voel je vrij om alleen je handen te gebruiken, of krijg het spa-gevoel en gebruik een scrubborstel of een luffa.

 

Wassen met een gewone reiniger

Gebruik na het exfoliëren van je lichaam je favoriete reinigingsmiddel om overgebleven bodyscrub te verwijderen.

  • Scheren, indien gewenst.
  • Exfoliëren voor het scheren kan zorgen voor een gladdere en gladdere scheerbeurt en kan het risico op huidirritatie helpen verminderen.
  • Dep je huid met een schone, frisse handdoek.
  • Breng vochtinbrengende crème aan. Moisturiser werkt het beste wanneer het wordt aangebracht op een schone, vochtige huid.

 

Hoe vaak scrubben? We geven uitleg per huidtype

Hoewel je de manier waarop je huid aanvoelt na het scrubben misschien prettig vindt, moet een bodyscrub met mate worden gebruikt. Overmatig exfoliëren kan leiden tot een droge huid. Hoe vaak je kunt scrubben hangt vooral af van je huidtype. Niemand zou echter meer dan 3 of 4 keer per week moeten scrubben.

 

Gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, raden we je aan om eens in de acht of negen dagen te scrubben. Zoek naar bodyscrubs met voedende eigenschappen zoals kokosolie of sheaboter. Blijf bij zachtere bodyscrubs die suiker gebruiken in plaats van zout.

 

Normale huid

Als je een normale huid hebt, zijn je opties iets breder. Probeer elke geur die je aanspreekt. Als je een normale huid hebt, kun je je lichaam drie keer per week scrubben. Het is een goed idee om kleiner te beginnen en twee keer per week te beginnen, zodat je kunt zien hoe jouw huid reageert.

 

Vettige huid

Je kunt een zwaardere bodyscrub gebruiken als je een vette huid hebt, zoals zoutscrubs. Zout scrubs kunnen dode huidcellen helpen verwijderen.

 

Droge huid

Het exfoliëren van een droge huid kan lastig zijn. Als je een droge huid hebt, exfolieer dan één keer per week met een bodyscrub met suiker. Om te voorkomen dat je huid verder uitdroogt, kun je na elke exfoliërende sessie een vochtinbrengende crème gebruiken.

 

Beste bodyscrub

Met zoveel producten op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke bodyscrubs je moet kopen. Je kunt op zoek gaan naar bodyscrubs die geschikt zijn voor ieder huidtype. Je hoofdhuid scrubben is ook een goede manier om je weer lekker fris te voelen.

 

Suiker bodyscrub

Suikerscrubs zijn de minst schurende bodyscrubs omdat de suiker langzaam oplost zodra het in contact komt met het warme water.

 

Zeezout bodyscrub

Zeezout is een meer schurende bodyscrub. Als je een gevoelige huid hebt, kun je beter de zoute bodyscrubs overslaan. Voor alle anderen kun je helpen het uiterlijk van een gladde huid te onthullen met een goede zoutscrub.

 

Doe-het-zelf bodyscrubs

Als je iemand bent die er de voorkeur aan geeft te weten wat er in hun producten zit en hoe ze zijn gemaakt, dan zijn doe-het-zelf-bodyscrubs iets voor jou. Lange tijd waren de enige weinige bodyscrubs die bestonden (of waar over werd gesproken) suiker- en zoutscrubs, maar tegenwoordig zijn er talloze bodyscrubs om uit te kiezen.

 

Koffie en Kokosnoot

Het beste van doe-het-zelf-bodyscrubs is dat je deze ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt. Een bodyscrub met koffie en kokosnoot is een geweldige manier om oude ingrediënten te gebruiken terwijl je je huid toch zachtjes exfolieert.

 

Suiker en Olijfolie

Met suiker als zacht schuurmiddel en olijfolie die helpt de huid te hydrateren, kunnen deze twee ingrediënten een mooie zelfgemaakte bodyscrub vormen.

 

Zeezout en Olijfolie

Hoewel niet voor iedereen met een gevoelige huid, kunnen zeezout en olijfolie ervoor zorgen dat je huid gehydrateerd aanvoelt.

 

 

Lees ook eens: